RSS

Antrenamentul la olita - versiunea Lala77

La inceput se pune copilul pe olita fara sa-l dezbraci, cu scopul de a-l obisnui cu olita, cu statul pe olita destul timp cat sa faca ceva. Cei mai multi copii se ridica dupa cateva secunde; asa ca un bun exemplu e parintele - poti sa iei copilul cu tine in baie ca sa vada ce si cum. Mai merge sa-i arati carticele, jucarele cu care sa-l intretii cat sta pe oilta. Alice ma punea sa-i cant.
Treaba asta se face cam de 5-6 ori pe zi pana cand copilul reuseste sa stea pe olita cat i-ar trebui sa presteze ceva. Cand s-a ajuns aici, putem sa-i scoatem scutecul si trecem la faza urmatoare.

Se lasa copilul fara scutec, dar cu chilot (e important sa se simta ud, murdar pt a putea aprecia diferenta). Si ii amintesti mereu, cam la 15 min "nu uita ca n-ai pampers, sa spui daca vrei sa faci pipi, da?". Si tii olita la indemana ca daca totusi e nevoie, copilul nu poate sa se tina mai mult de 5 sec la inceput. Si cam la 20-30 min se pune copilul pe olita, ii lasam destul timp cat sa faca ceva, apoi il lasam sa se ridice.
E f important, si banuiesc ca stiti deja asta, ca bebe sa nu se simta fortat sa stea pe olita, sa nu simta ca vreti de la el ceva ce el nu poate; trebuie sa fie ca o chestie de oameni mari pe care o incercam impreuna. Daca face pe el, nu facem caz mult de treaba asta; ii spunem "te-ai scapat cu putin pipi; data viitoare sigur o sa reusesti sa ajungi la olita; hai sa te spal si sa te schimbb apoi ne jucam iar".
In primele 2-3 zile se scapa f des (eu am luat covoarele din casa)- in prima zi aproape de fiecare data facea pe parchet. Apoi accidentele sunt din ce in ce mai rare; spre sfarsitul primei saptamani ajung la 1-2 zilnic-se concentreaza la joaca si mai uita. E important ca macar in prima sapt sa nu facem altceva decat antrenament la olita ca trebuie amintit copilului des. Eu o sapt nu mi-am programat nimic, am dat tel pe silent mode si gateam si vorbeam la tel cand dormeau copiii.

Cand copilul are accidente f rar sau chiar deloc, se poate incerca scoaterea scutecului si la somnul de zi. Eu ii pun aleza sau husa din aceea la saltea (sunt la Ikea unele cat salteaua care au pe o parte bumbac si pe alta celofan/plastic). Si se spune ca scutecul de noaptea se scoate cand il gasim uscat mai multe dimineti la rand. Insa astea sunt reguli generale; fiecare copil e altfel si adapteaza mamica.Si musai trebuie laudat copilul cand face. Si trebuie evitat sa aruncam "materia" in fata lui ca unii il privesc ca pe un trofeu si se supara si nu mai fac.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu