RSS

Spasmul hohotului de plans

Spasmul hohotului de plans este denumirea data unui sindrom caracterizat prin perioade scurte de pierdere a cunostintei, ce apar la copii in prezenta unui factor declansator: furie, frustrare, emotie, frica etc.

Caracteristic este aparitia acestuia cand copilul plange in hohote si deodata apare apneea (oprirea respiratiei), copilul devine palid sau cianotic (se invineteste) si apoi isi pierde cunostina pentru cateva secunde pana la 1-2 minute.

Intotdeauna dupa spasmul hohotului de plans copilul isi revine rapid, in cateva minute. Sunt mai frecvente in jurul varstei de 3 ani, dar pot apare inca din primul an si dispar de obicei de la sine pe la 5 ani.

Acest sindrom nu are corespondent organic (nu s-a depistat o boala sau tulburare a vreunui organ care sa fie raspunzatoare de aceste crize) si din punct de vedere medical este benign.
Nu se cunoaste exact din ce cauza apar aceste manifestari la unii copii.

Se pare insa ca are legatura mai mult cu dezvoltarea psihologica a copilului: aceste manifestari fiind consecinta unei reactie exagerate la anumite emotii, de obicei negative (frustari, refuzuri, suparari etc.), ale copilului.

Aceasta teorie este sustinuta si de observatia ca de obicei aceste crize apar in prezenta unei anumite persoane, de obicei mama, putand fi interpretate ca o modalitate de „manipulare” inconstienta.

De aceea in cazul „spasmului hohotului de palns” este foarte importanta o abordare a problemei din punct de vedere psihoterapeutic, determinand si corectand eventualele conflicte si tensiuni in relatia mama-copil sau climatul familial (anxietate sau supraprotectie).

Insa mai intai trebuie sa va convingeti manifestarile sunt date intr-adevar de „spasmul hohotului de plans” si nu de o boala organica; de aceea este bine sa efectuati investigatiile solicitate de catre medicul curant.

Electroencefalograma (EEG) este o explorare neinvaziva si inofensiva ce inregistreaza activitatea bioelectrica a creierului: se vor aplica pe pielea capului niste electrozi conectati la un aparat, cu care se vor inregistra descarcarile electrice cerebrale.

Sursa

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu