RSS

Rinofaringita copilului (de la Piolica)

Este vorba de o infectie aproape obligatorie in cazul copilului si una dintre problemele infectioase cel mai des intalnite in medicina. Este favorizata de viata in colectivitate si de mediul urban.

Definitie:
Rinofaringita este o infectie virala a rino-faringelui, uneori complicandu-se cu o infectie bacteriana. Este o afectiune foarte frecventa la copil, din cauza hipertrofierii vegetatiilor adenoide. Face parte dintr-un proces normal de cladire a maturitatii imunologice a copilului. In cazul a mai mult de 10 episoade pe an, avem de-a face cu recidive. Rinofaringita evolueaza in decursul a 5 pana la 7 zile si presupune o febra care poate trece de 38,5 grade Celsius, la care se adauga o curgere a nasului sau tuse.

Factorii favorizanti:
S-a demonstrat ca atat colectivitatile cat si concentratiile urbane favorizeaza aparitia rinofaringitei si recidivele ei. Astfel, copii tinuti la cresa, in efective mari, sunt mai supusi riscului decat cei din cresele familiale, ei insisi mai afectati de boala decat cei aflati sub ingrijirea doicii sau a unuia din parinti. Importanta fratiei are rolul ei. Factorii de mediu si, in mod deosebit, poluarea favorizeaza aparitia bolii, ca si tabagismul pasiv. Dar sunt si factori individuali: carentele de fier, reflux gastro-faringian, teren alergic, predispozitie la contractarea bolii.

Tratarea:
Trebuie sa fie simpla, fiecare rinofaringita necesitand un tratament in functie de simptome, fara antibiotice, administrate la intamplare.
Tratamentul are la baza dezinfectarea rino-faringelui de mai multe ori pe zi cu un ser fiziologic sau cu un produs pe baza de apa de mare. Putem folosi o batistuta (sau aspirarea pe cale bucala); dupa varsta de 2 ani copilul trebuie sa invete sa isi sufle singur nasul, evitand astfel aspirarea pe nas, care favorizeaza aparitia otitelor seroase.
Tratamentul impotriva febrei se face pe durata a 4 zile cu ajutorul medicamentelor antipiretice. In anumite cazuri, va fi nevoie si de antibiotice, mai ales pentru un teren fragil sau pentru complicatii (otita acuta, sinuzita).
Sa nu uitam tratarea terenului - carentele de fier, alergie, tratament antireflux.
Ablatia vegetatiilor, realizabila dupa varsta de un an, se dovedeste uneori necesara, mai ales daca exista otite frecvente.

1. Cateva sfaturi pretioase: Rabdare in fata acestei patologii de maturizare imunologica, in curs de desfasurare.
2. Aspectul purulent (galben) al scurgerilor nazale nu este semnul unei infectii bacteriene, deci fara antibiotice.
3. Adresati-va din nou medicului in cazul urmatoarelor simptome:
* insomnie;
* anorexie;
* tuse insotita de varsaturi;
* disparitia zambetului;
* scurgeri purulente din urechi;
* febra care persista mai mult de 6 zile.
4. Atentie! Scurgerea secretiilor printr-o singura nara pune ipoteza unui corp strain necunoscut.
5. Opriti expunerea la tutun.

In concluzie , rinofaringita nu poate fi evitata, fiind o etapa in constituirea mecanismelor de aparare specifice impotriva diferitilor virusi implicati in aceasta patologie a partii superioare a aparatului respirator.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu