Morcovelul cu codita
A crescut in gradinita
Iar mamica l-a luat
Si in ciorba l-a tocat:
Toc, toc, toc!
Ciorba e pe foc
Pentru-a mea fetita
De la gradinita
Tac, tac, tac
Pentru-al meu baiat
Marunt l-am tocat..
cand ajungi la partea cu toc toc toc, gesticuleaza cu degetul ca si cum ai toca :)
Cum calculezi marimea in functie de dimensiunea piciorului copilului
Un alt fel de tort diplomat de la angelynna82
frisca
fructe la alegere: mere, pere, banane, portocale felii pentru ornat
O lingurita de zahar (brun)
O parte din piersici se dau la blender iar cealalta parte se toaca cubulete.
Se amesteca jumatate din frisca cu piersicile pasate, iar cealalta jumatate cu fructe(para, mar si piersica, etc).
Se pune un rand de portocale feliate pentru fatada, apoi un rand de frisca cu fructe si altul cu piersicile blenduite.
Deasupra ca sa aiba ceva "blat" se inmoaie biscuiti in siropul de la compot.
Se lasa la rece cateva ore apoi se rastoarna.
10. Sa invatam formele si culorile
9. 'Iesi papucule de sub pat'
Se ia un hun/copil, se pune pe spate. Plecam de la 'bate cuba' cu palmele fata in fata. Batem palmele in timp ce spunem 'Iesi papucule de sub pat/ Iesi papucule iesi'. Apoi rostim, in timp ce schimbam pozitia palmelor si incercam sa batem din palme 'Sa mananci si tu ciresi/ Iesi papucule iesi'.
8. Prinselea
7. Descopera... intunericul
6. Aruncatul mingiilor la cos
5. 'Instrumente muzicale' neconventionale
Eu le-am facut hunilor mai multe astfel de instrumente, (am ajuns apoi sa jucam fotbal cu ele), si le rulez, intr-o zi ne jucam cu sticla cu castane, in alta cu cea cu orez. Sau alteori incercam sa comparam cele 2 sunete diferite.
4. Toreadorul
3. Cucu-bau (prin casa sau cu patura)
Varianta cu patura e si ea simpla: ii pui o paturica pe cap (eu o folosesc pe cea de la centrul de activitati, care zornaie si e viu colorata), apoi o ridici intr-o parte sau te bagi si tu sub patura cu capul si exclami de uimire. Ai mei sunt tare amuzati, desi e un joculet simplu.
2. Gaseste obiectul
SAU
Ascunde in pumni cateva obiecte suficient de mici incat sa poti strange pumnul fara sa se vada obiectul. Faza 1: cand copilul este atent la tine, ascunde un obiect in palma, avand grija ca el sa vada unde e obiectul. Roaga-l apoi sa ghiceasca in care palma este. Asta e partea usoara, la noi a mers din prima. Faza 2: daca-l gaseste cu usurinta, repeta actiunea, avand grija ca el sa nu mai observe unde ai ascuns obiectul. Vezi daca il poate gasi.
1. Potriveste capacul
Se insira intre 3 si 5 obiecte cu capac. Nu mai multe, ca sa nu zapacim copilul. Arata-i copilului cum se pun si cum se iau capacele. Lasa-l sa se joace liber, chiar daca nu face decat sa tranteasca obiectele (asta la noi a durat cateva zile). Daca incearca sa puna capacul/capacele, ajuta-l. Lauda-l pentru orice incercare, chiar daca nu e reusita. Ai mei incercau mai abitir dupa fiecare lauda. Daca nu e interesat, poti relua jocul in alta zi.
Tusea si tratarea ei, articol interesant
Dr. Liliana Plaesu, medic specialist pediatrie, homeopatie
Centrul de Sanatate NATURA Constanta
A început gradinita si scoala, au început si problemele respiratorii ale copiilor.Tusea e una din acuzele de baza pentru care ajung micii pacienti la cabinet. Deseori parintii încep tratamente antitusive din proprie initiativa, uitând ca tusea, ca si febra, este un mecanism de aparare fiziologica fata de o agresiune a cailor respiratorii, de origine variata: microbi, virusi, aer rece, praf, fum de tigara, gaze de esapament etc. Ea are drept scop curatarea de secretii si corpi straini din arborele traheobronsic si eliminarea mucusului care se aduna ca urmare a procesului de aparare al mucoasei respiratorii proprii.
Cauzele tusei pot fi foarte diferite: rinofaringita, alergia, astmul bronsic, bronsita, laringita, pneumonie, inhalarea unui corp strain, tuberculoza pulmonara, tumori benigne, cancer pulmonar ori ganglionar sau poate avea cauza psihogena (sa apara ca un tic). La copii, cauzele cele mai frecvente sunt iritative, inflamatorii sau infectioase.
De aceea este preferabil sa mergem cu copilul la medic, pentru a determina cât mai repede cauza tusei si a realiza un tratament eficient. Pâna ajungem la medic, mai ales ca majoritatea racelilor se pornesc la sfârsit de saptamâna, mai precis vineri seara, sa încercam sa ajutam copilul cu câteva remedii homeopatice.
Remediile homeopatice sunt foarte usor de administrat la copii, au efecte relativ rapide atunci când sunt bine indicate, nu prezinta efecte secundare si se pot da în acelasi timp cu alte medicamente necesare în tratamentul unei infectii (cu anti-termicele sau chiar cu antibioticele, daca este cazul).
Pentru tusea productiva (plina, grasa, cu secretii, cu expectoratie, la copilul care hârâie si i se aud secretiile în piept) putem avea urmatoarele variante:
- daca tusea se agraveaza LA CULCARE SI LA TREZIRE, dam copilului Kalium bichromicum 9CH, 3 granule de trei ori pe zi, mai ales daca tusea e în chinte (adica în episoade), cu expectoratii vâscoase. Secretiile copilului, atunci când exista si secretii nazale sunt galbui-verzui, lipicioase, aderente de mucoase si foarte greu eliminate, prin eforturile de suflat nasul sau de tuse.
- daca tusea e predominant NOCTURNA, exploziva, iar copilul se trezeste si chiar vomita în cadrul crizei de tuse noaptea -îi dam Corallium rubrum 9CH. Pentru un efect rapid, mai ales pe timpul noptii, dizolvam 3 granule din remediu în 4 lingurite cu apa si îi dam copilului câte o lingurita din 10 în 10 minute, cele 4 doze. Se poate repeta administrarea, functie de starea copilului. În timpul zilei, vom administra 3 granule de 3 ori pe zi, minim 7 zile, cât dureaza viroza respiratorie.
- putem prescrie Kalium carbonicum 9CH, 3 granule de 3 ori pe zi, la o tuse cu expectoratie dificila, putin abundenta, cu senzatia de sufocare. Copilul sta numai în sezut, pentru ca asa respira mai bine, este transpirat pe tot spatele si are o stare generala de slabiciune si oboseala.
- Daca tusea e productiva si continua - ZIUA SI NOAPTEA – remediul indicat este Ipeca 9CH, 3 granule de 3 ori pe zi. Tusea de Ipeca este cu expectoratie abundenta, senzatie de sufocare, chiar cu varsaturi în cadrul accesului de tuse. Caracteristica remediului este aspectul limbii copilului, care este foarte curata, în ciuda starii proaste si a simptomelor accentuate.
- Se poate prescrie Blatta orientalis 9CH, 3 granule de 3 ori pe zi, daca tusea productiva, continua, ziua si noaptea se însoteste de jena în respiratie sau “suieratului” (wheezing-ului).
Pentru tusea seaca (uscata, în crup) avem indicate alte remedii homeopatice:
- daca tusea se agraveaza NOAPTEA, putem ajuta copilul cu Aconit 9CH, mai ales daca are si febra ridicata, cu debut brutal, catre miezul noptii, cu sete intensa, piele uscata, fara transpiratie si cu o teama intensa de moarte. Copilul practic se sufoca din cauza tusei uscate si este extrem de agitat. În aceasta situatie se vor dizolva 3 granule din remediu în jumatate de ceasca de cafea cu apa si din aceasta se va administra câte o lingurita din 5 în 5 minute, iar pe masura ce se amelioreaza starea copilului, din 10 în 10 minute si se rareste pe masura ce el îsi revine.
- O tuse uscata, iritanta, sâcâitoare, care apare în special noaptea si trezeste copilul din somn se trateaza cu Drosera 9CH, 3 granule de 3 ori pe zi, mai ales daca crizele de tuse se însotesc de varsaturi
- Atunci când apare sufocarea sau daca s-a administrat Aconit si copilul nu a raspuns în primele 30 minute, se recomanda Spongia 9CH, fie dizolvata în apa si administrata la 10 minute interval, în crizele nocturne de tuse uscata cu sufocare, fie 3 granule de 3 ori pe zi, în caz de tuse ragusita, cu senzatie de sufocare
- Tot pentru tuse uscata, nocturna, însotita si de nas înfundat, anxietate si transpiratii, putem administra Sambucus 9CH, 3 granule de 3 ori pe zi, 5-7 zile
- Când copilul are febra mare, oscilanta, cu transpiratii profuze si mucoase rosii, congestionate (adica are gâtul rosu intens, iar buzele sunt la fel de rosii): Belladonna 9CH, 3 granule de 3 ori pe zi. La febra care raspunde la remediul homeopatic Belladona, capul si corpul copilului sunt foarte fierbinti si extremitatile sunt reci.
- La o tuse seaca, cu febra, mucoase uscate, sete intensa pentru cantitati mari de apa (copilul bea efectiv câte o cana întreaga odata) si agravare la cea mai mica miscare (tuse agravata la înghitit, care este miscarea epiglotei, sau tuse la o schimbare a pozitiei în pat) - îi dam Bryonia 9CH, 3 granule de 3 ori pe zi. .
Între timp, încercam sa ajungem cu copilul la cabinetul medical, caci medicul va face tot posibilul sa trateze copilul dumneavoastra, nu doar tusea lui! Multa sanatate!
Biscuiti sarati a la marinush
1 cana faina integrala
3 ling. seminte de floarea-soarelui
3 ling susan
3 ling seminte de in
1 ling chimen
50 ml ulei
1 l-ta sare
Fulgii de ovaz si semintele se dau prin rasnita pentru a se obtine o pulbere fina. Se amesteca cu sarea, uleiul si cca 1 cana apa. Aluatul rezultat se framanta bine, la nevoie se mai adauga apa. Se presara faina pe masa sau planseta, si se intinde o foaie din care se vor decupa biscuitii. Acestia se aseaza in tava mare de la aragaz si se inteapa in cateva locuri cu furculita. Se da tava la cuptor, la foc potrivit; dupa 20 min, se intorc si pe partea cealalta. Dupa 15 minute sunt gata.
Tip: merge si faina alba, intra puutin mai multa, se vede dupa cum cere aluatul.
Budinca de mere cu fulgi de ovaz a la marinush
3 mere rase
1/2 cana stafide
1/2 cana nuci pisate
1 cana suc de fructe (eu am pus de portocale)
Merele se dau pe razatoarea mare, se adauga restul ingredientelor, se amesteca, si se baga la cuptor in vas de Yena. Se lasa aprox 30min. Este f buna rece.
Este dulce de la mere, stafide, dar cine mai vrea poate sa puna o lingura de miere sau zahar brun.
Porumbelul
Tandarica Gogonea
Furnicuta
Batista
Veverita
Casuta
Un catel mititel
La joaca a fugit,
Dezbracat in halat
Si a cam racit!
Stranuta: Hapciu!
Intr-una: Hapciu!
Si iarasi : Hapciu!
El a racit!
Dar acum, ca-i patit,
Catelul a-nvatat:
Orice ar fi, unde-ar fi,
El este imbracat!
Nu-i place: Hapciu!
Intr-una: Hapciu!
Nu mai vrea: Hapciu!
S-a cumintit!
Magarusul carausul
Cel mai sprinten caraus!
Cu desagii pe spinare,
Duce la ciobani mancare.
Cu desagii pe spinare,
Duce la ciobani mancare.
Cius-cius, magarus,
Cel mai sprinten caraus!
Peste campuri si ponoare
Sta cu turma de mioare.
Peste campuri si ponoare
Sta cu turma de mioare.
Cius-cius, magarus,
Cel mai sprinten caraus!
Da din coada si ciuleste,
Cand cavalul lin doineste.
Da din coada si ciuleste,
Cand cavalul lin doineste.
Cius-cius, magarus,
Cel mai sprinten caraus!
Cius-cius, magarus,
Cel mai sprinten caraus!
Are mama o fetita
Are mama o fetiţă cuminţică foc!
Veselă şi hărnicuţa unde s-ar afla,
Parcă e o furnicuţă, aşa este ea!
Şi la şcoală şi acasă ea mereu dă zor,
Fata mamei e voioasă şi de ajutor!
Are mama o fetiţă cât un ghemotoc,
Are mama o fetiţă, cuminţica foc!
Acasă eu cred că nu strică
Să fii gospodină mereu.
Deci patul mi-l fac singurica
Şi praful îl şterg numai eu.
Ghiozdanul mi-l fac de cu seară
Şi pun tot ce trebuie-n el.
Îmi dau pantofiorii cu ceară
Şi sorţul mi-l calc frumuşel.
Refren:
Are mama o fetiţa cât un ghemotoc,
Are mama o fetiţă cuminţica foc!
Veselă şi hărnicuţa unde s-ar afla,
Parcă e o furnicuţă, aşa este ea!
Şi la şcoală şi acasă ea mereu dă zor,
Fata mamei e voioasă şi de ajutor!
Are mama o fetiţă cât un ghemotoc,
Are mama o fetiţă, cuminţică foc!
La şcoală, la fel ca acasă,
Îmi place cuminte să fiu.
Şi sunt totdeauna în clasă
Atentă, ascult ca să ştiu.
Şi vreau sa învat cât mai bine,
Să fiu un exemplu mereu!
Oriunde-i nevoie de mine,
Îndată-s prezenta şi eu!
Refren:
Are mama o fetiţă cât un ghemotoc!
Are mama o fetiţă cuminţica foc!
Are mama o fetiţă cât un ghemotoc!
Are mama o fetiţă cuminţica foc!
Magarusul
Asculta mai multe audio Muzica
Magarusul cel gri,
Boboceii de rata
Galbeni-galbeni si bondoci.
Ziua-ntreaga sunt la joaca
Colo-n vale, la rastoaca.
Mama rata-i mandra foc:
Spune c-a avut noroc
Sa-aiba niste bobocei
Dragalsi si cumintei.
Vitelul
Caci acasa-am fost, dar nu-i!
Se vaita saraca vaca,
Nestiind ce sa mai faca.
- L-am vazut pe vitelus
Colo sus la derdelus -
I-a raspuns un cal batran,
Rumegand incet la fan.
- Vai ce bine ca mi-ai spus!
Sa ma duc degraba sus!
O sa-i dus si saniuta!
Zise vesela vacuta.
Pisicuta
Am o pisicuta: miau-miau-miau!
Si un Azorica: hau-hau-hau!
Si un ursulica: mor-mor-mor!
Toata ziulica, ne jucam de zor!
Uite-asa merge pisica,
Fara sa auzi nimica!
Sta la panda-ncetinel,
Sa prinda un soricel!
Cum il prinde il si-nhata,
Rostogolindu-l mereu
Cand c-o laba, cand cu alta,
Pana cand ea il da gata!
Ariciul
Cantec de leagan
HAI PASARICA
DORMI USOR,
DORMI FARA FRICA
SA TE ALINTE
MOS CUMINTE
SI SA-TI CANTE INCETINEL
MUGUR, MUGUR, MUGUREL.
CE TRESARI? NU-I NIMENI, NIMENI
LINISTE-I SI-NTUNECIME
DOAR ZEFIRUL, MUSAFIRUL
CEL SAGALNIG SI PRIBEAG
A TRECUT PE LANGA PRAG
SI-A TRIMIS O GAZA MICA
SA-TI ADUCA O SCRISORICA
CA SI EL SATUL DE DRUM
MERGE SA SE CULCE ACUM.
Cantec de leagan
Asculta mai multe audio Muzica
PESTE DEAL, PE-UN NOR
PLUTIND, CA UN GAND
LUNA TRECE USOR
ARIPI DE VIS LEGANAND.
SI CU EA RATACIND,
DIN INALT, STELE MII
PARCA AR SPUNE, VEGHIND
NOAPTE BUNA, COPII!
NOAPTE BUNA, SOMN LIN
COPIL DRAGALAS
FIE-TI SOMNUL SENIN
DRAGUL MAMII, COPILAS.
SOMN USOR, SCUMP ODOR
LANGA TINE VOI STA
TOATA NOAPTEA, CU DOR
EU TE VOI LEGANA.
La oglinda
Asculta mai multe audio Muzica
Azi am să-ncrestez în grindă -
Jos din cui acum, oglindă!
Mama-i dusă-n sat! Cu dorul
Azi e singur puişorul,
Şi-am închis uşa la tindă
Cu zăvorul.
Iată-mă! Tot eu cea veche!
Ochii? hai, ce mai pereche!
Şi ce cap frumos răsare!
Nu-i al meu? Al meu e oare?
Dar al cui! Şi la ureche
Uite-o floare.
Asta-s eu! Şi sunt voinică!
Cine-a zis că eu sunt mică?
Uite, zău, acum iau seama
Că-mi stă bine-n cap năframa
Şi ce fată frumuşică
Are mama!
Mă gândeam eu că-s frumoasă!
Dar cum nu! Şi mama-mi coasă
Şorţ cu flori, minune mare -
Nu-s eu fată ca oricare:
Mama poate fi făloasă
Că mă are.
Ştii ce-a zis şi ieri la vie?
A zis: - "Ce-mi tot spun ei mie!
Am şi eu numai o fată,
Şi n-o dau să fie dată;
Cui o dau voiesc să-mi fie
Om odată".
Mai ştiu eu! Şi-aşa se poate!
Multe ştiu, dar nu ştiu toate.
Mama-mi dă învăţătură
Cum se ţese-o pânzătură,
Nu cum stau cei dragi de vorbă
Gură-n gură.
N-am să ţes doar viaţa-ntreagă!
Lasí să văd şi cum să leagă
Dragostea - dar ştiu eu bine!
Din frumos ce-l placi ea vine -
Hai, mă prind feciorii dragă
Şi pe mine!
Că-s subţire! Să mă frângă
Cine-i om, cu mâna stângă!
Dar aşa te place dorul:
Subţirea, cu binişorul
Când te strânge el, să-ţi strângă
Tot trupşorul.
Braţul drept dacă-l întinde
Roată peste brâu te prinde
Şi te-ntreabă: "Dragă, strângu-l?
Şi tu-l cerţi, dar el, nătângul,
Ca răspuns te mai cuprinde
Şi cu stângul.
Iar de-ţi cere şi-o guriţă -
Doamne! Cine-i la portiţă?
Om să fie? Nu e cine!
Hai, e vântul! Uite-mi vine
Să văd oare cu cosiţă
Sta-mi-ar bine?
O, că-mi stă mie-n tot felul!
Să mă port cu-ncetinelul:
Uite salbă, brâu, şi toate!
Şi cosiţe cumpărate,
Stai, să-nchei şi testemelul
Pe la spate.
Uite ce bujor de fată -
Stai să te sărut o dată!
Tu mă poţi, oglindă, spune!
Ei, tu doară nu te-i pune
Să mă spui! Tu ai, surată,
Gânduri bune.
De-ar şti mama! Vai, să ştie
Ce-i fac azi, mi-ar da ea mie!
D-apoi! N-am să fiu tot fată,
Voi fi şi nevast-odată:
Lasí să văd cât e de bine
Măritată.
Că mi-a spus bunica mie
Că nevasta una ştie
Mai mult decât fata, juna,
Ei, dar ce? Nu mi-a spus buna -
Şi mă mir eu ce-o să fie
Asta una!
Brâu-i pus! Acum, din ladă
Mai ieu şorţu! O să-mi şadă
Fată cum îmi stă nevastă...
Aolio! Mama-n ogradă!
Era gata să mă vadă
Pe fereastă.
Ce să fac? Unde-mi stă capul?
Grabnic, hai să-nchid dulapul
Să mă port să nu mă prindă.
Salbă jos! Şi-n cui oglindă!
Ce-am uitat? Închisă uşa
De la tindă.
Intră-n casă? O, ba bine,
Şi-a găsit nişte vecine,
Stă la sfat... toată-s văpaie!
Junghiul peste piept mă taie;
Doamne, de-ar fi dat de mine,
Ce bătaie!
Poezie cu talc
Totu-i pe dos, casa-i necuratata
Dar tu stii bine c-aici cresc copii,
Iubiti mai mult decat o viata ordonata.
Peretii-s plini de urme dragi, fragile
Le vom indeparta noi mai tarziu, cu spor.
Facute-s de manute mici si-agile,
Ce-acum ne prind cu drag in jocul lor.
Acum cam peste tot sunt jucarii,
Dar intr-o buna zi vor disparea...
Copiii nu raman mult timp copii
Si ca adulti, curand, ei vor pleca...
Atunci vom face curatenie in casa,
Vom fi mai harnici si mai ordonati.
Acum insa ne bucuram cu pruncii,
Nu ne permitem sa fim deranjati.
Zdreanta, de Tudor Arghezi
Cel cu ochii de faianta?
E un caine zdrentaros
De flocos, dar e frumos.
Parca-i strans din petice,
Ca sa-l tot impiedice,
Ferfenitele-i atarna,
Si pe ochi, pe nara carna,
Si se-ncurca si descurca,
Parca-i scos din calti, pe furca.
Are insa o ureche
De pungas, fara pereche.
Da tarcoale la cotet,
Ciufulit si-asa laiet,
Asteptand un ceas si doua
O gaina sa se oua,
Care canta cotcodace,
Proaspat oul cand si-l face.
De cand e-n gospodarie,
Multe a-nvatat si stie,
Si, pe branci, taras, grabis,
Se strecoara pe furis,
Pune laba, ia cu botul
Si-nghite oul cu totul.
"-Unde-i oul? a-ntrebat
Gospodina.-L-a mancat!
Stai nitel ca te dezvat
Fara matura si bat.
Te invata mama minte."
Si i-a dat un ou fierbinte.
Dar de cum l-a imbucat,
Zdreanta l-a si lepadat,
Si-a-njurat cu un latrat.
Cand se uita la gaina,
Cu culcusul lui, vecina,
Zice Zdreanta-n gandul lui
"S-a facut a dracului!"
Cantec, de George Cosbuc
si-alerga prin sat sa fure ,
si sa duca in padure ,
pe copiii care plang
Si-a venit la noi la poarta ,
Si - am iesit eu c-o nuia :
Lup flamand cu trei cojoace,
Hai la maica sa te joace"
Eu chemam pe lup incoace,
El fugea-ncotro vedea,
Ieri pe drum un om sarac,
Intreba pe la vecine :
- Poarta-se copiii bine ?
Daca nu, sa-i var in sac "
Si-a venit la noi la poarta ,
Si-am iesit eu si i-am spus :
" - Puiul meu e bun si tace ,
Nu ti-l dau si dute-n pace
Esti sarac, dar n-am ce-ti face,
Du-te, du-te!
Si s-a dus.
Si-a venit un negustor
Plin de bani, cu valva mare,
Cumpara copii pe care
Nu-i iubeste mama lor,
Si-a venit la noi la poarta
Si-am iesit si l-am certat;
- N-ai nici tu, nici imparatul
Bani sa-mi cumpere baiatul
Pleaca-n sat, ca-i mare satul
Pleaca, pleaca!
Si-a plecat.
GHIOCELUL
PRIMAVARA
Cu alai de flori albastre
Si cu cerul insorit
Pe meleagurile noastre.
Hai copile pe campii
Sa fugim, sa prindem fluturi,
Galbenelor papadii
Palaria sa le-o scuturi.
FLOARE PENTRU MAMA
Cea mai mandra dintre flori.
Azi o prind la pieptul mamei
Mandra floare-un martisor.
Fii mamica sanatoasa
Ca frumoasa esti mereu
Langa inima ta buna
Poarta martisorul meu.
URSULETUL
Nici macar o poezie.
Dar eu stiu cate poftesti
Ti le spun, daca doresti.
Ursu-i tare mititel.
Invat eu si pentru el.
MAMA
De ghiocei e plin
Si vin cocori din zare
Si cerul e senin.
Si-ntaiul fir de iarba
A rasarit in prag
Si-nmugureste pomul
Sa-ti fie tie drag.
Invata-ma ce-I bine
Fereste-ma de rau,
Iar eu voi creste, vrednic si bun
De dragul tau!
MAMA
De la leagan pan’ la scoala.
Zile-ntregi si nopti de-a randul
Mi-a vegheat somnul si gandul.
M-a-nvatat sa ganguresc,
Sa zic mama, sa zambesc.
M-anvatat apoi prin casa
Primii pasi pana la masa.
M-a-nvatat sa nu m-alint
M-a invatat sa nu mint,
Sa nu stiu ce este frica,
Toate m-a-nvatat mamica.
Mama buna, mama draga,
Te-oi iubi o viata-ntreaga
Pentru tot ce ai facut,
Pentru ca tu m-ai crescut!
IEPURASUL
Ci-n te-ntrece la fugit?
Ai labute mititele,
Ochisori doua margele,
Mustacioare la gurita
Si un petic de codita.
RANDUNICA
Cuibul unei randunici?
Iar in cuib, cinci oua mici,
Vor iesi cinci pui voinici,
Si-n curand vom auzi
Cip-cirip in zori de zi.
CATI CA VOI
O gaina cenusie
Si-un cocos impintenat
S-au suit si stau la sfat.
- Ia te uita, ma rog tie
Cat de sus m-am inaltat!
Si de-odata, cu glas tare,
Incepura amandoi,
Sa cotcodaceasca-n soare:
Nimeni nu mai e ca noi!
Cartofi gratinati a la baby_boy
5-6 cartofi se taie felii subtiri, rotunde. Trebuie sarati si piperati, se asaza intr-o cratita ale carei margini au fost frecate cu usturoi si unse cu unt.
Se bat 2 oua ca pentru omleta, impreuna cu laptele-1/2l si smantina-5 linguri. Omleta se toarna peste cartofi, se presara bucatele de unt si se pune cratita la cuptor la foc mic.
Tip: se poate adauga si marar.
Ciocolata de casa de la baby_boy
250g lapte praf
500g zahar
100ml apa
100g cacao,100g unt, 100g nuci, 100 g alune
Se taie untul cubulete si se lasa la temperatura camerei aproximativ 30 de minute.
Intre timp, se pune intr-un vas apa cu zaharul si se fierbe la foc mic pana se leaga siropul.
Separat se cerne laptele praf cu cacaua. Se adauga apoi siropul, amestecand energic.
Se pun cubuletele de unt si se amesteca sin nou pana se incorporeaza untul. Se presara nucile si alunele maruntite cu sucitorul sau tocate cu un cutit.
Se toarna compozitia intr-o forma unsa cu ulei si tapetata cu celofan.
Se lasa la rece pana a doua zi.
Placinta cu mere a la baby_boy
13 linguri lapte
13 linguri zahar
13 linguri ulei
1 pliculet de amoniu pentru prajituri
5 mere mari
faina cat cuprinde
Intr-un castron mare se pune laptele cald..apoi oul, lingurile de zahar, uleiul.
Pliculetul de amoniu de dizolva in putin otet si se adauga si el.
Se amesteca , se incorporeaza faina cat sa fie coca tare si se imparte in 2.
Merele se dau pe razatoare si se calesc pe foc cu 4 linguri de zahar, scortisoara pentru gust si 3-4 linguri de gris.
Se intinde o foaie din prima coca , se presara cu gris..apoi se intind merele. Se acopera cu cea de-a doua coca care se intinde deasupra.
Se coace la 185 de grade aproximativ 20 de minute pana se rumeneste.
Salata de ton (lavida)
salata verde (de preferat iceberg),
ton,
rosii,
porumb,
branza feta.
Se amesteca si se condimenteaza dupa gust.
Tip: Branza se adauga la final, dupa ce se amesteca celelalte componente, pt ca altfel se zdrobeste si strica aspectul salatei
Salata din piept de pui a la alessia2005
Porumb
orez fiert
salata verde
rosii
paine prajita taiata cubulete
maioneza
ou
piept de pui fiert
Se amesteca si se condimenteaza dupa gust.
Salata de ton a la alessia2005
1-2 conserve de ton
orez fiert, scurs bine de zeama
rosii
ulei, piper, sare dupa gust
Tiramisu a la babytza
Se bate albusul cu ou pana se umfla (se face spuma), apoi se adauga zaharul.
Separat se amesteca galbenusul cu mascarpone.
Apoi se amesteca, se pune esenta.
Se trec piscoturile prin cafea si se aseaza un rand in tava.Nu se lasa piscoturile in cafea, se trec repede prin cafea sa nu se inmoaie de tot.
Se adauga un strat de crema. Apoi un alt rand de pisoturi trecute prin cafea si iarasi crema.
Se pulverizeaza cacao..
Se lasa la rece minim o ora.
Tiramisu a la Nushulica
Se separa 4 oua ,
Se bat galbenusurile la mixer bine bine cu 7 lg zahar
Se adauga 2 cutii de mascarpone de 250g si se mixeaza bine, apoi se dau deoparte.
In alt vas se mixeaza albusurile bine si se adauga 200g frisca (se poate folosi de orice fel, de exemplu cea lichida de ladorna rosie care nu este vegetala) si un plic de praf frisca de la dr oetcker. Trebuie batute pana se intareste amestecul.
Intr-o tava se aseaza fursecurile muiate in cafea. E nevoie dee un pachet mare de savoiardi de 400g si o stacana mare de cafea (se poate face cu ness).
Se pune deci un rand de fursecuri, unul de crema, iar unul de fursecuri si tot asa ultimul trebuie sa fie crema si apoi cerni deasupra multa cacao si se da la rece 5 ore.
Tips:
Se pot folosi essente dupa gusr.
Pentru o crema teapana se pune un plic de gelatina .
Budinca de mere a la CosmyB
se pune putin zahar brun si scortisoara.
Se unge un vas cu putin unt,
se aseaza un strat de felii de paine inmuiate in lapte, apoi un strat de mar f putin stors, apoi iar un strat de paine, apoi iar mar.
Deasupra se bat doua oua cu trei linguri smantana si se da la cuptor. Cand este rumenita deasupra este gata
Budinca de vanilie a la Angelynna82
Se pune la incalzit 1 1/2 cana de lapte
Se amesteca 2 galbenusuri cu zahar si vanilie
Cand laptele este caldut se pune incetul cu incetul peste amestecul de galbenusuri.
Apoi toata compozitia se pune inapoi pe aragaz dar nu se tine prea mult...pentru ca se branzeste.
Tip: Ca sa fie mai tare se poate pune amidon de porumb dizolvat in putin lapte, dar merge foarte bine si fara.
Chec a la Baby_boy
5 oua
Antrenamentul la olita - versiunea Lala77
Treaba asta se face cam de 5-6 ori pe zi pana cand copilul reuseste sa stea pe olita cat i-ar trebui sa presteze ceva. Cand s-a ajuns aici, putem sa-i scoatem scutecul si trecem la faza urmatoare.
Se lasa copilul fara scutec, dar cu chilot (e important sa se simta ud, murdar pt a putea aprecia diferenta). Si ii amintesti mereu, cam la 15 min "nu uita ca n-ai pampers, sa spui daca vrei sa faci pipi, da?". Si tii olita la indemana ca daca totusi e nevoie, copilul nu poate sa se tina mai mult de 5 sec la inceput. Si cam la 20-30 min se pune copilul pe olita, ii lasam destul timp cat sa faca ceva, apoi il lasam sa se ridice.
E f important, si banuiesc ca stiti deja asta, ca bebe sa nu se simta fortat sa stea pe olita, sa nu simta ca vreti de la el ceva ce el nu poate; trebuie sa fie ca o chestie de oameni mari pe care o incercam impreuna. Daca face pe el, nu facem caz mult de treaba asta; ii spunem "te-ai scapat cu putin pipi; data viitoare sigur o sa reusesti sa ajungi la olita; hai sa te spal si sa te schimbb apoi ne jucam iar".
In primele 2-3 zile se scapa f des (eu am luat covoarele din casa)- in prima zi aproape de fiecare data facea pe parchet. Apoi accidentele sunt din ce in ce mai rare; spre sfarsitul primei saptamani ajung la 1-2 zilnic-se concentreaza la joaca si mai uita. E important ca macar in prima sapt sa nu facem altceva decat antrenament la olita ca trebuie amintit copilului des. Eu o sapt nu mi-am programat nimic, am dat tel pe silent mode si gateam si vorbeam la tel cand dormeau copiii.
Cand copilul are accidente f rar sau chiar deloc, se poate incerca scoaterea scutecului si la somnul de zi. Eu ii pun aleza sau husa din aceea la saltea (sunt la Ikea unele cat salteaua care au pe o parte bumbac si pe alta celofan/plastic). Si se spune ca scutecul de noaptea se scoate cand il gasim uscat mai multe dimineti la rand. Insa astea sunt reguli generale; fiecare copil e altfel si adapteaza mamica.Si musai trebuie laudat copilul cand face. Si trebuie evitat sa aruncam "materia" in fata lui ca unii il privesc ca pe un trofeu si se supara si nu mai fac.
Quiche Loraine de la 300
4 oua,
100 gr faina,
100 ml lapte,
1 borcan mic smintina,
Se amesteca toate. Se prajesc (sau nu) afumatura si ciuperci (chiar si din conserva), usturoi, cimbru, rozmarin, sare, piper sau alte mirodenii dupa gust.
Se serveste cu o salata sau muraturi si un pahar de vin alb.
Supa-crema de rosii de la 300
o ceapa,
albitura,
ardei,
morcov
Se taie si le maruntesc bine (cu blenderul cu cutite) si se pun la fiert. Se adauga cartofi taiati bucati si rosiile date la blender (cartofii si rosiile la ochi in functie de cantitatea de supa.
Odata fierte, se drede de sare, piper si se adauga verdeata (de care ai).
Se ia de pe foc, se paseaza bine cu blenderul (cu picior) cat este inca fierbinte iar cand se serveste merge cu smantana, verdeata si crutoane. Se poate servi si rece, mai ales vara.
Tip: In loc de cartof se poate pune orez ca agent de ingrosare.
Sufleu cu carne, paste si praz a la babymom75
- 400g carne tocata de porc/amestec;
- 1 pachet paste ( din acelea patrate late );
- 1 borcan ciuperci;
- 1 morcov ras;
- 1 fir de praz;
- 1 ardei ( preferabil rosu );
- 3-4 oua;
- 2-3 linguri smantana;
- bulion, sare, piper, ulei.
Se taie prazul rondele, ardeiul cubulete si se pun la calit in putin ulei impreuna cu morcovul ras; dupa 1-2 min. se adauga si carnea tocata si se lasa impreuna in suc propriu pana scade apa; la sfarsit se adauga si cipercile maruntite/intregi, dupa preferinta si bulionul ( nu mult, 2-3 linguri ), lasandu-le inca putin sa dea inca un clocot impreuna.
Separat se fierb pastele, se scurg, se amesteca cu maglavaisul rezultat mai sus, se pune totul intr-un vas termorezistent uns cu unt.
Se amesteca ( cu blenderul ) ouale, smantana, sare si piper dupa gust (+/- oregano/busuioc ), se toarna peste compozitia din vas si se dau la cuptor pana se rumenesc usor.
Cartofi frantuzesti pentru bebelusi - de la babymom75
- cartofi fierti in coaja, dati pe razatoare dupa ce s-au racit;
- se face un pat de cartofi rasi intr-un vas termorezitent, uns in prealabil cu unt, in care se pune si o pelicula fina de ulei;
- sosul astfel obtinut se toarna peste patul de cartofi rasi si se da vasul la cuptor pt. aprox. 20 min.
Gogosele cu iaurt a la baby_boy
1 ou
150 g faina
1 lingurita praf de copt
coaja de lamaie rasa sau de portocala
Mod de preparare
Iaurtul se amesteca cu oul, un praf de sare, coaja de lamaie sau portocala si se adauga faina cu praful de copt. Se obtine un aluat moale. Uleiul trebuie sa fie incins atunci cand e gata aluatul. Se ia cu linguritza din aluat si se pun in tigaie. Se scot pe hartie si se pudreaza cu zahar.
Spanac cu usturoi a la Nocom (pentru bebelusi)
Se fierbe maxim 10 minute spanacul in apa cu sare.
Separat se caleste in unt sau ulei o ceapa tocata marunt si 4 catei de usturoi pisati. Dupe ce s-a ingalbenit ceapa, se pune o lingura de sos de rosii (bulion) si un pic de apa.
Se mai lasa la fiert in pic si se adauga si spanacul scurs de apa si tocat pe tocator.
Dupa 5 minute e gata!
Tip: Se poate adauga o data cu spanacul si un galbenus de ou.
Acizii grasi in alimentatia copilului mic (de la babymom75)
Ii poti adauga in alimentatie dandu-i seminte macinate, amestecate in cereale sau in alte piureuri de fructe/legume, cate 1-2 lingurite.
Poti sa-i dai seminte de in, de floarea soarelui sau de dovleac, in fiecare zi alt fel, alternandu-le. Poti sa-i dai si nuca macinata, tot asa, amestecata in diverse mancarici care sunt sub forma de pasta/piure.
Insa, atentie la semintele de dovleac si la nuca - in cantitate prea mare pot fi greu digerabile, deci se dau max. 2 lingurite/zi. Le dai incepand cu o cantitate mica si le cresti treptat, tatonand toleranta digestiva a copilului.
Moules a la mariniere (scoici in sos de vin) a la Piolica
2 cepe mici (aici sint unele care se numesc echalotes, sint mai fine)
2 linguri de patrunjel tocat
1 lingurita de cimbru
2 pahare de vin alb
100 g de unt
sare , piper
Preparare:
Se spala scoicile in apa rece, se schimba apa de mai multe ori. Daca lasi scoicile mai mult timp in apa rece, ele incep sa se deschida usor si asa scapi de nisipul si alte impuritati din interior.
Tip: Eu le spal si sub jet de apa rece ca sa fiu sigura ca sint spalate bine.
Intr-o cratita mare se pun scoicile, ceapa taiata marunt, patrunjelul, cimbrul, sarea, piperul si vinul alb.
Se lasa sa fiarba la foc iute pina se deschid toate scoicile (asta e f important).
Dupa ce s-au deschis toate scoicile, se recupereaza acel suc in care au fiert scoicile. Se pune sucul in alta cratita si cind acesta fierbe se adauga untul.
Se lasa la foc mic pina acest sos scade cam la jumate.
Se mai adauga putin patrunjel in acest sos.
Scoicile se pun in farfurii adinci. Peste ele se toarna sosul.
Se maninca cu cartofi prajiti.
Scoicile se maninca cu ajutorul unei scoici vide, adica se foloseste pe post de 'penseta' sa extragi 'carnea' din celelalte scoici. Plus ca le inmoi in sos, atit scoicile cit si cartofii prajiti.
Musaca a la babytza varianta bebe
Un cartof dulce + un cartof normal
Doua rosii
Un dovlecel mic
Un ou
Se fierbe carnea apoi se da la blender impreuna cu rosiile.
Se pune primul rand cu cartof dulce, apoi carnea blenduita, apoi strat de cartof normal, apoi dovlecelul .
Se acopera cu apa, se pune folie de aluminiu deasupra si se da la cuptor.
Inainte cu 10 minute de a fi gata se pune oul batut bine.
Ciolan la cuptor a la babytza
Se taie niste cartofi bucati mari.
Se adauga sare, piper, putina vegeta si se acopera cu apa si folie de aluminiu.
Se da la cuptor la foc mic 2 ore , apoi se scoate folia de aluminiu.
Se mai da 30 minute la cuptor fara folie si apoi se pune o cana de vin alb si se mai lasa inca 20 de minute la cuptor.
Chiftelute a la baby_boy (pentru copii)
-jumatate ardei gras ras
-morcov ras
-1 catel de usturoi
-1 ou
-verdeata marar si patrunjel
Se dau prin pesmet
Se fac in tigaie .
Pentru bebelusi se poate proceda si astfel: se fierbe o pulpa de pui inainte , apoi se da la blender cu restul ingredientelor.
Chiftelutele se trec prin pesmet si sunt gata imediat
O clasificare a temperaturii la bebelusi de la babymom75
Temperatra normala a bebelusilor variaza intre 36 - 37,8 grade, in functie de momentul zilei, in functie de cum e imbracat copilul, de starea lui, de locul unde este masurata temperatura., fiecare a copil avand propria lui valoare a normalului.
Temperatura periferica (masurata oral, in axila, in ureche) este mai redusa decat temperatura centrala (rectala) cu cateva grade, pana la max. 5.
Mai jos o clasificare a febrei, in functe de temperatura masurata rectal:
- febra usoara (subfebrilitate): 37,2 -38 grade;
- febra moderata: 38,1 - 39,4 grade;
- febra inalta: > 39,5 grade.
Paste cu cascaval a la Nocom
Se fierbe o cutie/punga de spaghete.
Separat se face sosul:
Se topeste 1/2 pachet de unt,
in el se pun 6 feliute de cascaval Hochland special pentru hamburgheri (acela cu feliute impachetate separat in plastic).
Se amesteca incontinuu sa nu se faca feliutele de cascaval cocoloase, apoi se adauga cam 500 ml smantana grasa.
Se pune sare si piper, se mai lasa 1 minut si apoi se ia de pe foc. Se pot pune si bucatele de sunca in sos.
Somon la cuptor (lavida)
- 6 bucati somon proaspat (trunchi sau file)
- 3 catei usturoi
- o rosie
- marar
- sucul de la o lamaie
- unt
- sare, piper
Se unge o tava cu unt. Se aseaza bucatile de somon in tava. Am stropit suc de lamaie peste fiecare bucata de somon. Se sareaza, pipereaza dupa gust. Se presara apoi mararul tocat marunt si usturoiul trecut prin presa.
Am asezat apoi cate un cubulet de unt pe fiecare bucata de somon si am acoperit cu o felie de rosie.
Am acoperit tava cu folie de aluminiu si am dat la cuptor (la 200˚ C) 15 minute. Am scos folia si am mai lasat 5 minute.
Pui cu ciuperci si sos alb la cuptor a la alessia2005
Se prepara pe aragaz un sos din smantana, o lingura de faina, ciuperci si verdeata. Se lasa la fiert cam 4 minute.
Se taie pieptul felii subtiri si se aseaza in tava. Se toarna sosul peste pui si se da la cuptor ptr cca 30 de min la foc potrivit.
Tip: se mai pot adauga in compozitie si doi catei de usturoi
Pilaf a la Alessia2005
o cana cu varf de orez
un morcov,
un ardei rosu,
o ceapa,
cam 200 de grame de ciuperci proaspete,
sare, piper, ulei,
cubulete de piept de pui,
Se aseaza totul intr-o tava de yena sau intr-o tava de pamant. Se adauga apa cat sa acopere si se da la cuptor. Peste 20 de minute se adauga inca un pahar cu apa.Se pot adauga si dovlecei in loc de ardei sau orice alta combinatie de legume.
Pilaf cu dovlecei a la andreutac
2 dovlecei medii taiati feliute subtiri
1 ceapa mare
1 cana mare de 250 ml, cu orez
sare, piper dupa gust
Dovleceii se calesc foarte putin in ulei de masline, cat sa se inmoaie un picut. Intre timp, intr-o alta cratita se inabusa ceapa si morcovul, se adauga orezul, care se caleste un pic cu ceapa si morcovul. Apoi se adauga apa sau zeama de supa, doveleceii caliti si se lasa la foc mic sa fiarba. Se sareaza si pipereaza dupa gust.
Pui cu mere a la Angelynna82
Se taie julien merele si carnea de pui (se poate folosit piept), se calesc putin, apoi se adauga apa.Se da intr-un clocot.
Intre timp se amesteca un galbenus cu smantana (grasa e mai buna).
Se adauga acest amestec peste mere si pui, se condimenteaza sau nu dupa gust.
Lasati sa scada cat sa arate ca un sos si la sfarsit adaugati patrunjel proaspat.
Se serveste cald sau rece.
Pastrav la cuptor a la Pio
Dupa 10 min se intorc pastravii pe partea cealalta si se mai lasa 10 min. Gata.
Pentru bobocei, in locul vinului se pune putin maggi de legume .
Vita cu sos de legume a la Felicic76
pulpa de vita, taiata felii subtiri, cat palma (daca o fac cuburi ramane tare in mijloc) se inabuse in 50 ml de ulei de masline, se lasa sa fiarba un pic in suc propriu, apoi se aduga:
- o ceapa,
- un morcov,
- o radacina de patrunjel, blenduite bine,
- se adauga si un pahar de apa si se lasa sa fiarba la foc mediu, cu capac.
Paste pentru bebici si parinti a la Felicic76
Se fierb in apa cu sare penne sau spaghete.
Sos:
- se inabusa (in 2-3 linguri de ulei de masline): ceapa, ardei, ciuperci si carne (cuburi mici sau tocata),
- se adauga sos de rosii si condimente spre final.
Intr-un castron se rade branza (telemea foarte putin sarata), se pune o ligurita de unt si se toarna pastele, trecute prin jet de apa rece. Se amesteca bine si, cand au inceput sa se topeasca untul si branza, se toarna si sosul fierbinte si se amesteca pana la omogenizare.
pate de casa a la andreutac
un kg de ficatei de pui (se poate si combina pui+porc).
Se pune la calit/inabusit ficateii cu ceapa multa, morcov, sare si piper si se lasa destul, astfel incat ficatul sa se patrunda bine. Se lasa pana scade apa, cand uneori se zdrobesc singuri.
Se adauga unt si 1 ou fiert tare se da totul la blender sau prin masina de tocat.
Variatii: untul se poate inlocui cu smantana, apoi se adauga marar tocat fin.
Papanasi pentru copii de la CosmyB
150 g branza grasa de vaci,
un ou intreg,
cateva linguri de gris (pana se omogenizeaza ca la galuste)
putin zahar brun.
Se amesteca exact ca la galuste si se pun cu lingura in apa clocotind. Se intorc pe ambele parti.
Se serveste cu putina smantana si putin gem de casa deasupra (fara zahar).
Musaca a la babytza
Se adauga ceapa verde tocata marunt + sare+piper+vegeta (optional)
Se unge tava cu putin ulei.
Se pune un strat de cartofi , unul de carne carne, apoi iar cartofi si apoi unul de dovlecel. Se acopera cu apa si o folie de aluminiu.
Se lasa la cuptor cam 2 ore , apoi se adauga sos de rosii si se da din nou la cuptor, de aceasta data fara folie...
Se pus 3 oua batute cu circa 15 minute nainte de a fi gata si se da iarasi la cuptor.
Cotlete cu sos de smantana a la Felcic76
1 ceapa potrivita
1 lingura faina(optional)
300 ml smantana
ulei de masline sau unt
sare, piper
marar
Se rumenesc cotletele in ulei sau unt (de regula cam 3/4 pachet de unt). Dupa ce au capatat o tenta aurie, se adauga ceapa tocata marunt si se stinge cu o cana de supa de legume (dar merge si apa).
Se fiarbe la foc mediu, sub capac pana incepe carnea sa se inmoaie, apoi se adauga un sos pe care-l faci in robot: se toarna smantana, faina, condimentele si mararul si se maruntesc un pic. Se mai lasa sa fiarba la foc mic cam 20-30 min sau daca ai timp mai mult bagi la cuptor
Curry de creveti - reteta pt mamici si tatici de bobocei
* 700 g de creveti decorticati (de preferinta necongelati, insa poti sa iei si congelati si sa-i dezgheti. eu am pus proaspeti)
* 1 catel de usturoi tocat marunt
* 1 lingurita de busuioc tocat(eu am la congelator)
* 100 g de suc de rosii, din ala cu pulpa de rosii daca ai
* 200 ml de lapte de coco
* 2 lingurite de coriandru tocat (eu am pus coriandru pudra ca nu aveam proaspat sau congelat)
* 2 linguri de ulei de masline
* 1 lamaie verde, lime
* sare si piper
reteta
1. se spala lamaia verde, se rade coaja fin intr-un castron, se stoarce sucul si se adauga peste coaja rasa.
2. intr-o cratita se pune uleiul, cind se incalzeste se adauga curry, usturoiul si busuiocul. Se lasa 2 min la foc moderat dupa care se adauga crevetii. Se lasa 2 min pe foc si se amesteca in continuu.
3. se adauga sarea, piperul si sucul de rosii. Se lasa pe foc cam 1-2 min, dupa care se adauga laptele de cocos. Se amesteca in continuu pret de 1 minut dupa care se adauga sucul de la lime + coriandrul. Se mai lasa pe foc 30 de sec. E gata.
Intre timp sa fierbi niste orez thai ca sa adaugi ca garnitura.
E picant, insa e delicios.
Noua ne place fff mult bucataria asiatica, eu mor dupa sushi + bucataria indiana si thai. Se face fff repede si e bun.
Spasmul hohotului de plans
Caracteristic este aparitia acestuia cand copilul plange in hohote si deodata apare apneea (oprirea respiratiei), copilul devine palid sau cianotic (se invineteste) si apoi isi pierde cunostina pentru cateva secunde pana la 1-2 minute.
Intotdeauna dupa spasmul hohotului de plans copilul isi revine rapid, in cateva minute. Sunt mai frecvente in jurul varstei de 3 ani, dar pot apare inca din primul an si dispar de obicei de la sine pe la 5 ani.
Acest sindrom nu are corespondent organic (nu s-a depistat o boala sau tulburare a vreunui organ care sa fie raspunzatoare de aceste crize) si din punct de vedere medical este benign.
Nu se cunoaste exact din ce cauza apar aceste manifestari la unii copii.
Se pare insa ca are legatura mai mult cu dezvoltarea psihologica a copilului: aceste manifestari fiind consecinta unei reactie exagerate la anumite emotii, de obicei negative (frustari, refuzuri, suparari etc.), ale copilului.
Aceasta teorie este sustinuta si de observatia ca de obicei aceste crize apar in prezenta unei anumite persoane, de obicei mama, putand fi interpretate ca o modalitate de „manipulare” inconstienta.
De aceea in cazul „spasmului hohotului de palns” este foarte importanta o abordare a problemei din punct de vedere psihoterapeutic, determinand si corectand eventualele conflicte si tensiuni in relatia mama-copil sau climatul familial (anxietate sau supraprotectie).
Insa mai intai trebuie sa va convingeti manifestarile sunt date intr-adevar de „spasmul hohotului de plans” si nu de o boala organica; de aceea este bine sa efectuati investigatiile solicitate de catre medicul curant.
Electroencefalograma (EEG) este o explorare neinvaziva si inofensiva ce inregistreaza activitatea bioelectrica a creierului: se vor aplica pe pielea capului niste electrozi conectati la un aparat, cu care se vor inregistra descarcarile electrice cerebrale.
Dieta in timpul diareei copilului mic - varianta americana (citata de babymom75)
2. se trece treptat la formula completa in decurs de 24h;
3. in decurs de 24-48h se revine la dieta anterioara, dar administrata in cantitati mici si mai frecvente in cursul zilei;
4. recomanda iaurtul ca aliment de dieta in timpul diareei;
Dieta BRATY, ca formula mnemotehnica B=bananas, R=rice, A=apple sauce, T=toasted bread (unbuttered), Y=yogurt.
Astea sunt alimentele permise in timpul regimului pt. diaree, dupa dr. Sears. In rest sunt alte cateva reguli de baza, pe care le cunoastem si le recomandam si noi in timpul tratamentului pt. diaree.
Sirop de catina a la Giulianna
Se blenduieste catina si se adauga miere cat sa ii a din gustul acru.
Se ia cate o lingurita dimineata (pentru cresterea imunitatii).
Rinofaringita copilului (de la Piolica)
Definitie:
Rinofaringita este o infectie virala a rino-faringelui, uneori complicandu-se cu o infectie bacteriana. Este o afectiune foarte frecventa la copil, din cauza hipertrofierii vegetatiilor adenoide. Face parte dintr-un proces normal de cladire a maturitatii imunologice a copilului. In cazul a mai mult de 10 episoade pe an, avem de-a face cu recidive. Rinofaringita evolueaza in decursul a 5 pana la 7 zile si presupune o febra care poate trece de 38,5 grade Celsius, la care se adauga o curgere a nasului sau tuse.
Factorii favorizanti:
S-a demonstrat ca atat colectivitatile cat si concentratiile urbane favorizeaza aparitia rinofaringitei si recidivele ei. Astfel, copii tinuti la cresa, in efective mari, sunt mai supusi riscului decat cei din cresele familiale, ei insisi mai afectati de boala decat cei aflati sub ingrijirea doicii sau a unuia din parinti. Importanta fratiei are rolul ei. Factorii de mediu si, in mod deosebit, poluarea favorizeaza aparitia bolii, ca si tabagismul pasiv. Dar sunt si factori individuali: carentele de fier, reflux gastro-faringian, teren alergic, predispozitie la contractarea bolii.
Tratarea:
Trebuie sa fie simpla, fiecare rinofaringita necesitand un tratament in functie de simptome, fara antibiotice, administrate la intamplare.
Tratamentul are la baza dezinfectarea rino-faringelui de mai multe ori pe zi cu un ser fiziologic sau cu un produs pe baza de apa de mare. Putem folosi o batistuta (sau aspirarea pe cale bucala); dupa varsta de 2 ani copilul trebuie sa invete sa isi sufle singur nasul, evitand astfel aspirarea pe nas, care favorizeaza aparitia otitelor seroase.
Tratamentul impotriva febrei se face pe durata a 4 zile cu ajutorul medicamentelor antipiretice. In anumite cazuri, va fi nevoie si de antibiotice, mai ales pentru un teren fragil sau pentru complicatii (otita acuta, sinuzita).
Sa nu uitam tratarea terenului - carentele de fier, alergie, tratament antireflux.
Ablatia vegetatiilor, realizabila dupa varsta de un an, se dovedeste uneori necesara, mai ales daca exista otite frecvente.
1. Cateva sfaturi pretioase: Rabdare in fata acestei patologii de maturizare imunologica, in curs de desfasurare.
2. Aspectul purulent (galben) al scurgerilor nazale nu este semnul unei infectii bacteriene, deci fara antibiotice.
3. Adresati-va din nou medicului in cazul urmatoarelor simptome:
* insomnie;
* anorexie;
* tuse insotita de varsaturi;
* disparitia zambetului;
* scurgeri purulente din urechi;
* febra care persista mai mult de 6 zile.
4. Atentie! Scurgerea secretiilor printr-o singura nara pune ipoteza unui corp strain necunoscut.
5. Opriti expunerea la tutun.
In concluzie , rinofaringita nu poate fi evitata, fiind o etapa in constituirea mecanismelor de aparare specifice impotriva diferitilor virusi implicati in aceasta patologie a partii superioare a aparatului respirator.
Is Your Child Eating Enough? (Dr. Sears, citat obtinut prin amabilittea lui Babymom 75)
Step One: Plot Your Baby's Progress on a Growth Chart
Using a growth chart, record tour toddler's height and weight.[...]
A gradual fall to a lower weight percentile over several month is a common occurance. We call this "leaning out". This happens most noticeably between six and twelve months, when baby is learning to crawl, and between twelve and eighteen months, when baby is learning to walk and run. during this period, infants burn off a lot of their baby fat. So don't be surprised at your baby's one-year checkup to see that he has gone from a chunky ninetieth percentile to a leaner fiftieth percentile on the weight curve. And do not be alarmed at the eighteenth-month checkup if your already slim toddler has gone from the twenty-fifth percentile down to the tenth percentile.
[...] Take into account that breastfed infant and formula-infant grow differently during the first year of life.
Step Two: Examine Your Toddler for Signs of Nutritional Deficiency
Here are the most obvious signs of nutritional deficiencies:
Hair: brittle, easy plucked, dry, wirelike, sparse
Skin: wrinkled and loosely attached to muscle, dry, flaky, easily bruised especially in areas not usually exposed to falls, spiders (broken blood vassels in the skin), irregular pigmentation, delayed healing, areas of thickened or thinned skin, pale
Eyes: dull and lusterless, bloodshot, night-blind, fatty deposits in nasal corner, dark circles underneath
Lips: fissures at corners of the moth that heal poorly, pale, swollen
Gums: bleeding, spongy
Theeth: cavities, brittle
Tongue: smooth, fissured, pale
Nails: thin, concave, brittle
Bones: bowed legs, proeminent ribs
Feet: swollen (edema)
Step Three: Record a Dietary History
Record the type of food eaten, the amount, and the number of calories in each serving. Complete the food record for several straight days and total the number of calories ech day. It is normal for a child's food record to vary from day to day. This is why a weekly average is more accurate. As a rough guide, an infant should average 50 calories per pound per day (about 23 calories per kg). Don't expect to be accurate to the last calorie. Even professional nutritionists aren't.
If your toddler eats a weekly average of around 1000 to 1300 calories per day, chances are he is getting enough. This figure include the calories obtained from milk, so if your child is still breastfeeding a lot, the number of calories from food would be somewhat lower.
The Right Kind of Food
Determine if your child is getting not only the right amount of food but the right kind of food. Don't expect a balanced day. Shoot for a balanced week.
The Wisdom of the Body
Usually a calorie count suffices to determine if your child is getting enough nourishment. Studies have shown that if presented whith a buffet of nutritious foods, toddlers will, over a period of time, naturally eat the right balance foods. Nutritionists believe that the body has inner sense of wisdom in craving the right balance of nourishment. Besides doing the calorie count, using the food-balance calculation is a valuable exercise in learning about your child's eating preferences and principles of good nutrition.
Step Four: Look for Other Circumstances Affecting Your Toddler's GrowthExpect a leveling off of growth, especially weight, during a prolonged or recurring illness, such as diarrhea or frequent bouts with colds. Appetite lags and nutrition that would have gone into growth is redirected into healing. Anticipate a period of catch-up growth when your child is well. Between nine and eighteen months, crawling and walking slow down weight gain but not height gain, as your toddler normally begins to "lean out".Besides medical and developmental reasons, emotional setbacks may slow growth and diminish appetite. If something happens to upset the parent-infant relationship (for example, untimely weaning, premature mother-infant separation, marital disturbances, family crises), the baby may fall down a few notches on the growth chart. One of the most fascinating areas of research is the need that some infants have for close parent-infant attachment in order to achieve optimal growth - that is, to thrive. We foresee the day when researches will uncover biochemical links between nurturing and growth.
Step Five: Obtain a Complete Medical and Nutritional Evaluation
If after going through the preceding steps, you suspect your toddler is under nourished, consult a nutritionist for an evaluation of your child's food record and obtain nutritional counseling. [...]
Besides an examination of your toddler's nutrition, a thorough medical checkup may uncover reasons for his undernourishment.There may be physical and emotional reasons that he is underweight. Your doctor may obtain laboratory tests to determine if your child is getting enough protein, iron, vitamins, and minerals.
Mancare de linte a la Nausica
Se pune lintea la muiat aproximativ o orain apa rece, apoi se pune la fiert.
Separat se caleste niste ceapa cu morcov si telina rase in ulei de masline si, dupa ce se moaie, se pun peste linte. Nu trebuie sa fiarba mult, cam 30 min acoperita si apoi inca 10 descoperita, sa mai scada.
Rafaello
200 g unt,
150 g lapte praf,
150 g zahar pudra,
1 foaie de napolitana maruntita si prajita f putin in tigaia fara ulei (ii da gust crocant)
cateva linguri de nuca cocos
alune nesarate sau nuci taiate marunt.
le modelezi si le dai prin nuca de cocos.
Chifetlute din piept de pui
cca 500 g piept de pui
2 cepe
5-6 catei de usturoi mari
1 ardei (optional)
2 oua
2 felii mari de paine
marar si patrunjel
sare, piper
Se dau prin masina de tocat: pieptul de pui, ceapa, ardeiul si painea (neinmuiata am pus-o eu pentru ca compozitia sa nu fie prea apoasa). Amestecul rezultat se amesteca cu ouale, usturoiul pisat, verdeata, sare si piper. Se fac bilute potrivite care se pun in tava pe hartie de copt si se dau la cuptorul incins pentru cca 40-50 minute.
Daca cuptorul vostru nu rumeneste prea bine deasupra puteti unge cu o pensula cu ulei fiecare chifteluta, cu 10-15 minte inainte de a le scoate din cuptor.
Budinca a la babymom75
- 500 g. branza dulce de vaci
- 6 linguri de gris (mai nou, inlocuit cu orez fiert, la ochi)
- 4 oua intregi
- 3 linguri suc de portocale
- 2 linguri de miere
- 4 plicuri de zahar vanilinat
- 1 lingurita praf de copt
- fructe (ce te lasa inspiratia)
Se amesteca branza, sucul de portocale, ouale, mierea, zaharul si praful de copt cu blenderul, pana devin o pasta omogena. Se adauga grisul - trebuie sa se obtina o consistenta asemanatoare unei smantane mai groase. Se aseaza acest maglavais intr-un vas Jena uns cu unt. Fructele se taie rondele/felii/cuburi subtiri si se aseaza in vas in picioare, ca si tiglele de pe acoperis, una langa alta, cat mai dese.
Se dau la cuptor la 200 grade, timp de aprox. 30 min. (pana prinde un pic de culoare).
NB: cu orez fiert iese mai pufoasa.
Paste la cuptor AlexaM
Se fierb pastele dar se lasa tari (cam 7-8min) se scurg si se amesteca cu oua, branza si smantana si se pun in vas termoizolant tapetat cu unt si se da la cuptor 30 min. Puteti folosi paste integrale sau din porumb.
Supa pentru puturosi AlexaM
Se face supa cu galusti in mod clasic, insa inainte de a pune galustile se strecoara zarzavatul si se pasteaza apoi se pune inpoi in supa, apoi se pun galustile. Iese ca o supa crema cu galusti intregi si carne...
Merge si cu paste in loc de galusti.
Sufleu de legume AlexaM
legume diverse (eu am pus morcov, fasole verde, cartof, mazare, conopida, brocolli, ceapa, albitura...) se fierb pana se inmoaie putin apoi se scurg de apa, se paseaza si se amesteca cu 1-2 galbenusuri, cu o lingura de branza telemea si cu 1-2 albusuri batute spuma si se pun intr-un vas termoizolant tapetat cu unt si pesmet si se dau la cuptor 25-30 min. Eu am dat in combinatie cu peste (somon) aburit si cu carne la gratar...
Sufleu de mere, pere si banane AlexaM
un mar + o para taiate cubulete se calesc cu putina apa si un praf de zahar (cu zahar iese f dulce asa ca eu nu am pus) pana se inmoaie putin apoi se mixeaza pasta impreuna cu o banana si se amesteca cu 1-2 galbenusuri (optional) si cu 1-2 albusuri batute spuma. Se pun intr-un vas termoizolant tapetat cu unt si pesmet si se dau la cuptor la 180grd 25-30min.
Omleta la cuptor Alessia 2005
Bati ouale adaugand:
suc de rosii, sau rosii tocate marunt,
ardei gras,
branza.
Verdeata
Ungi un vas de yena sau de pamant cu unt..si o dati la foc potrivit cam 20min..depinde de cuptor
antrenament olita - de la Babymom
To make potty training as smooth a process as possible for you and your toddler, take a moment to learn about not only what works, but what doesn't:
1. Starting too soonStarting potty training before your toddler is ready will only make it more difficult and prolong the process. There's no magic time when it's right to begin. Most toddlers have the necessary physical and mental skills between 18 and 24 months, while some aren't ready until they're closer to age 3 or even 4. Keep an eye out for physical, cognitive, and behavioral signs that your toddler is set to give it a try.It may take up to three months to potty-train your child, and it's important to be patient and supportive throughout. If you've been trying for three months without success, your toddler may not be ready — wait a few weeks and try again.
2. Starting at the wrong timeIt's not a good idea to begin training a week before the new baby is due, when you're changing caregivers, or during any other disruptive time in your child's life. Toddlers are creatures of routine, and any changes to the usual program are likely to cause setbacks.. So wait until things have settled down before you start.
3. Putting on the pressureIf your toddler has started to show an interest in potty training, that's great. But don't push her to get through it faster than she can handle. If she gets nervous, she could start holding in her stool, which can lead to constipation and other problems.Let her take her time and get used to this new, multipart process step by step. She'll move from one stage to the next at her own speed. It's fine to try to motivate with gentle reminders and encouragement, but if she balks, don't push it.
4. Following your mother-in-law's timetableIt will get harder with each week, but no matter how many times you hear your parents, your in-laws, or someone else from an earlier generation tell you that you should hurry up and start training, let it roll off your back.Potty training methods have changed a lot in the last 40 years, and what was standard practice when you were a child is no longer the norm. These days it's typical to wait for signals your child is ready rather than impose a schedule of your own. And research suggests children can't voluntarily control the muscles for their bladder and rectum until they're at least 18 months old.So if you hear any more stories about Cousin Jim's son who was trained by his first birthday, smile, nod, and say, "We have a plan. We're not worried about it." For support and advice from other parents, visit our potty training community forum.
5. Punishing your childIt won't accomplish a thing to get angry or penalize your toddler if she's not interested in training, won't sit on the potty, has an accident, or has any of the other common problems kids have while potty training. Setbacks are natural, and scolding will only make her less interested in training — she'll be afraid any mistakes will upset you. If you can, respond to messes and other challenges calmly — and if you can't, bite your tongue and count to ten, then try again.
incaltaminte - de la dr Sears prin amabilitatea Babymom
- la ce varsta ar trebui cumparati pantofii? - intre 9 si 12 luni, cand cand copilul incepe sa se ridice si sa stea in picioare.
- de ce are nevoie copilul de incaltaminte? - pt. a proteja talpa delicata a bebelusului de suprafetele rugoase sau de obiecte ascutite, deoarece cand invata sa mearga copilul priveste inainte, nu in jos si de aceea piciorusele pot fi in pericol sa se raneasca.
- incaltamintea ajuta copilul sa mearga? - pantoful confera stabilitate, dar pt. inceput recomandarea dr. este ca primii pasi sa fie facuti cu piciorul gol, si abia cand copilul merge bine sa i se puna pantofiori - un pantof potrivit ca marime si flexibil.
- la ce trebuie sa te uiti cand cauti un pantof potrivit pt. copii:- flexibilitatea talpii - cu cat umblaretul e mai precoce, cu atat talpa sa fe mai moale si mai flexibila. Indiferent daca e de cauciuc sau din piele trebuie sa fie flexibila sa se poata indoi usor cu mana. - partea din spate a pantofului trebuie sa fie intarita. Pt. a testa pantoful trebuie stransa partea din spate intre degetul mare si aratator; daca e prea moale, se va inmuia si mai mult la purtare, cauzand alunecarea pantofului din picior.- se evita materialele sintetice, care nu lasa piciorul sa respire.
Traducerea e aproximativa, dar astea sunt ideile de baza. despre talonete nu scrie nimic, dar cred ca pt. inceput e suficient un pantofior cu talpa de piele moale, fara talonet, ca sa simta mai bine suprafata pe care calca.
musaca a la Luminita
lista medicamente concediu Kid2003
- supozitor cu Novocalmin pentru stari exceptionale (de cand am citit ce am citit de cat de nociv e algocalminul mi-e tare frica sa il folosesc).
- picaturi pentru ochi (la noi merge bine Ciloxan)
- picaturi pentru urechi (dureri, otita)
- Otocalm-
picaturi pentru nas (iau un Ophtamesone simplu, daca e nevoie de din ala cu antibiotic am folosit tot Ciloxan si a fost f bine).
- un antibiotic (Augmentin Bis)+ pliculete de Biotics Baby
- un sirop pentru tuse (Eurespal - Maria sau Ventolin- Alexandra ca e mai mare)
- un sirop antialergic pentru cazurile de alergii, urticarii sau pentru muci f incapatanati (ii usuca bine de tot)
- Ketof- saruri de rehidratare de la Humana (Electrolyt)
- pliculete de diaree (Hydrasec si Smecta)
- un antibiotic mai puternic pentru cazuri de diaree severa (Loperamid- e substanta activa din Immodium, totdeauna l-am luat cu mine la drum, niciodata nu l-am folosit, dar nu se stie niciodata...)
-spray cu apa de mare pentru nasuc
- un dezinfectant (Rivanol iau de obicei) + comprese sterile + plasturi
- pentru ciupituri de tantari- Fenistil Gel
- lotiune de soare, normal, lotiune pentru arsuri solare...
homeopate de la andy.p
galbenallium cepa daca nasul curge alb, ca apaipeca pentru o tuse grasa (cred ca asa se spune)blatta pentru o tuse care suiera, ca la astmaconit pt laringita
l'oscillococcinum - la inceput de raceala
mai sint si altele:
ANTIMONIUM - varicela, ca sa nu ramina cu semne
APIS MEL - insolatie
ARNICA MONTANA - dureri musculare, vinatai
BELLADONNA - febra
BRYONIA - tuse seaca
COCA - probleme de altitudine
CHINA RUBRA - oboseala datorata drumurilor lungi
FERRUM PHOS - febra cu frisoane si sete
HAMAMELIS - picioare 'grele', umflate
IGNIATIA - nervozitate
KALIUM BICHROMICUM - tuse ingrosata, nas infundat
MERCURIUS SOLUBILIS - angina, nas care curge
MEZERUM - varicela
SULFUR - sfirsit de varicela
TABACUM - stari de voma, ameteli
VIPERA - picoare umflate
PHOSPHORUS ..in fazele avansate ale racelii cind dupa muci curgatori si nas infundat..apare tusea
COCCUS CACTI ..pentru tuse magareasca
CHAMOMILLA ..pentru durere de dinti